#کاک_فواد - از بنیانگذاران جریان چپ رادیکالی در #کوردستان بود که در اواخر دهه ۱۳۴۰ توسط جمعی از روشنفکران #کورد شکل گرفت و در ۲۶ بهمن ۱۳۵۷ فعالیت علنی خود را با نام «سازمان انقلابی زحمتکشان کردستان ایران» - یا به اختصار #کومهله - اعلام کرد و طی مدت کوتاهی به یک جریان تودهای پر نفوذ در سراسر کوردستان بدل شد.
کاک فواد از رهبران اعتصاب زندانیان سیاسی در زندانهای #ساواک در اواسط دهه ۱۳۵۰ بود. او پس از آزادی از زندان در ماههای منتهی به #انقلاب_۵۷ نقشی تعیین کننده در سازماندهی تودهای در کوردستان ایفا کرد که حاصلش شکلگیری تشکلهای دموکراتیک دیگر نظیر «جمعیت زنان»، «جمعیت معلمان»، «جمعیت دفاع از حقوق و آزادیهای زحمتکشان» و «اتحادیه دهقانان» در مناطق مخلتف کوردستان بود. «اتحادیه دهقانان مریوان» نقش مهمی در مقاومت در برابر تحرکات جریانات ارتجاعی مذهبی و فئودالهای منطقه برای تصاحب زمین ایفا کرد.
کاک فواد همچنین از طراحان اصلی #کوچ_تاریخی_مریوان در اعتراض به استقرار نیروهای سرکوبگر سپاه پاسداران در مریوان در تابستان ۱۳۵۸ بود. وی همچنین نقش مهمی در تشکیل اولین واحدهای #پیشمرگه_کومهله و نیز آماده شدن مردم و احزاب سیاسی کوردستان برای مقابله با اولین یورش نظامی وحشیانه ج.ا به کردستان در سال ۱۳۵۸ ایفا کرد.
کاک فواد در ۹ شهریور ۱۳۵۸حین یک ماموریت و در نبردی نابرابر با نیروهای ج.ا در اطراف #مریوان جان باخت. چند روز پیشتر دو برادر وی، حسین و امین، در مریوان اعدام شده بودند. کمتر از دو سال بعد، دو برادر دیگر کاک فواد، ماجد و امجد مصطفی سلطانی، در #تبریز اعدام شدند.
خواهر کاک فواد، ملکه مصطفی سلطانی، از اولین پیشمرگان زن در کومهله بود. همسر ملکه، دکتر #جعفر_شفیعی، از اعضای رهبری کومهله بود که طی حادثهای در پاییز ۱۳۶۶ جان باخت. تنها فرزند ملکه، «بهیان» (سحر) نیز سالها بعد در سوئد جان باخت. ملکه مصطفی سلطانی اخیرا کتاب خاطرات خود را به زبان #کوردی منتشر کرده که منبع مهمی برای آگاهی از تحولات کردستان در یک دهه پیش و پس از انقلاب است. ترجمه فارسی این کتاب در دست تهیه است.
گروه موسیقی #بانگهواز سرودی با نام «فواد فرزند آتش و خون» در رثا کاک فواد اجرا کرد که در کوردستان بسیار محبوبیت یافت. سرود با صدای هنرمند سرشناس و پیشمرگ پیشین کومهله، نجمه غلامی، اجرا شده است. ترجمه آزاد من از اشعار این سرود در پایین آمده است.
یاد کاک فواد گرامی باد!
فواد فرزند آتش و خون
بذر انقلاب بود در خاک وطن
شیرانه مقابل اشغالگر
ایستاد همچو سنگر
چهگوارای کردستان بود
در هر عرصه آماده بود
یک دم در اتحادیه دهقانان
یک دم در جمع زحمتکشان
یک دم در سنگر، یک دم در روستا
عرق ریزان همدوش دهقان
کیست همچو او تندر باشد؟
کوردستان در سوگش اینگونه باشد؟
نه تنها کوردستان، تمام ایران
خشمگین و ماتم باران
برای فوادی که سنگر است
یادش در دلهامان رهبرست
یک دم در اتحادیه دهقانان
یک دم در جمع زحمتکشان
یک دم در سنگر، یک دم در روستا
عرق ریزان همدوش دهقان
انقلابی زحمتکشان
چراغ راه، دل خون چکان
بیایید یاران، مویه کنان
اینگونه به سوگش بنشینیم
کاک فواد، شهید کاردان
انقلابی پاک و پرتوان
سوگند که جایت را پر میکنیم
سنگرت را رها نمیکنیم
اما سنگرها پُرند ای یاران
همچون گلها در بهاران
کوه و کمر پر از پیشمرگ است
نصیب دشمن تنها مرگ است
یک دم در اتحادیه دهقانان
یک دم در جمع زحمتکشان
یک دم در سنگر، یک دم در روستا
عرق ریزان همدوش دهقان ...
Comments